Meistras Eckhartas

Vokietijos teologas, filosofas ir mistikas

1260 – 1328

Eckhart von Hochheim, žinomas kaip Meistras Eckhartas (/Meister Eckhart/) yra vienas žinomiausių krikščioniškojo misticizmo atstovų. Eckhartas gimė dabartinės Vokietijos teritorijoje, priklausiusioje tuometinei Romos imperijai 1260 metais.

Jis buvo gerai žinomas dėl savo veiklos Domininkonų maldos ir religijos judėjimuose "Dievo draugai" (/Friends of God/). Eckharto pamokslai pasižymėjo dėmesiu individualiam santykiui su Dievu ir netradiciniu kanoninių tiesų traktavimų - Pasaulio sukūrimo kaip be paliovos vykstančio proceso, Dievo ir Dieviškumo, esančio kiekviename, atskirtas traktavimas.

Gyvenimo pabaigoje jis buvo apkaltintas erezija ir teisiamas tuomet Pranciškonų ordino vadovaujamoje inkvizicijoje. Jis mirė nesulaukęs teismo sprendimo.

Eckharto darbai buvo uždrausti ir pamiršti iki pat devynioliktojo amžiaus, kada buvo išleisti jo rašytiniai veikalai ir susidomėjimas juo nuo tada tik didėja. Eckharto mokymus pripažino ir įtraukė į savo mokymų sistemą Teosofijos judėjimas, jie yra naudojami šiuolaikinėse rytų ir vakarų mistinėse tradicijose.

"Jei per visą savo gyvenimą vienintelė malda kurią kalbėsite bus ačiū, to pilnai pakaks." - Meistras Eckhartas

"Tik dabarties momentas egzistuoja.... Dabartis, kuri visada ir be pabaigos yra nauja. Nėra nei vakar, nei rytoj, tik Dabar, taip kaip buvo prieš tūkstantį metų ir kaip bus po tūkstančio metų." - Meistras Eckhartas

"Sieloje yra vieta, kurioje jūs niekada nebuvote sužeistas." - Meistras Eckhartas

Šiuo metu galima įsigyti


EnglishEstonianGermanLatvianLithuanianPolish